Pages

Wednesday, July 20, 2011

Minu kogemus Ameerika pulmast

Minu jaoks algasid ettevalmistused tol päeval 3 tundi varem kui üritasin algust teha oma soenguga. Olin ainuke õnnetu, kes pidi ise oma soengu sättima. Sada korda üritasin neid kinni saada just nii nagu ma tahtsin, lõpuks sain hakkama, tegin lokid ja siis avastan, et oi kurja, tund veel jäänud, et meik teha. Jõudsin õnneks nibin-nabin valmis.

Tseremoonia algas õhtul 6.30 kirikus, mis oli väga kena ja kaasaegne. Esmalt astusid uksest sisse, kena noormees küsis, kumma külaline oled, pruudi või peiu, siis võttis sult käealt kinni ja juhatas sind istuma.
Külalised kohal, hakkas kõik pihta. Esmalt juhatati sisse vanavanemad, 
 siis peig koos vanematega...
 siis  tulid pruutneitsid koos peiupoistega(on see õige sõna?)...
 siis armas "lilleneiu" oma kaaslasega...
ning lõpuks pruut oma vanematega.

Seejärel tüüplised palvelugemised, laulud jms nagu filmides nähtud kuuldud. Vahepeal paar istus, siis tuli kätte aeg oma vanded lugeda("mina, C, võtan sinu, M....). Sõrmused, ühise küünla süütamine, suudlus ja oligi kõik.
Paar jalutas ukses välja, kõik olid õmnnelikud. Selleks ajaks kui rahvas nende järel välja jõudis, olid nemad teisest uksest uuesti sisse tulnud ja hakkasid koos pruutneitsitega, vanematega pilte tegema.
Rahvas istus autodesse ning sõitsid peo paika. Mõned üksikud, nagu näiteks meie, ootasid paari ära, et näha kuidas neist väljas pilte tehakse.




// Juba siin tekkis väike pettumus. Ei mingit lahedat väljumist kisaga ja roosidga/riisiga, no millega iganes. Isegi mitte ühispilti. Ei mingit koos minema sõitmist või lahedat trippi või traditsioone või õnnejoovastust//

Pildid tehtud, istusid pruutneitsid limusiini, noorpaar oma punasesse autosse ja suundusid peopaika. Selleks ajaks kui meie kohale jõudsime, olid inimesed juba sööma hakanud!!. Ma ei saanud algul mitttte midagi aru. Muusika mürtsus, laudadel olid plekkpurgid, plastikust nõud, osad lauad olid täiesti tühjad. Inimesed sõid ja jõid. Otsisime siis omale laua ja läksime ka süüa ja juua võtma.

// Kuhu jäid ilusti kaetud lauad, ohtralt toitu ja jooki? Ning ootusärevus, mitte lihtlabane nälg, mis inimesi sinna oli toonud//

Sel ajal kui meie oma taldrikuid täitsime ( kõik nägigi nii välja, et läksid ühte ruumi, kus olid söögid ja joogid. Võtsid hunnikust omale taldriku ja söögiriistad ning valisid, mida tahtsid. Võtsid joogi ning läksid oma lauda tagasi) juhatati sisse pruutneitsid oma kaaslastega ja tutvustati neid. Seda kõike pisikese huumoriga. Seejärel tutvustati esimest korda pruutpaari ja nad suundusid esimesele tantsule.
Edasi tants vanematega jms.
Söögist ja joogist nii palju, et valik polnud ka üldsegi suur. Värske salat, liha, kartul, rohelised oad ja sai. Joogiks õllet, veini, jääteed ja vett.
Muusikat mängis DJ. Õhtujuhti kui sellist polnud. Kui midagi öeldigi, siis tegigi seda DJ.
Umbes tunnike hiljem lõigati juba kook lahti. Paar inimest pidasid kõnet.
Isegi kook polnud midagi erilist. Kõik kihid olid vist erineva maitsega pm, aga ikkagi oli tegu tavalise šokolaadi, red-velveti ja vanilje koogiga. Mitte midagi erilist.

Ja jätkus tavaline tantsimine, kus enamjaolt tantsisid muidugi lapsed.
Seejärel pruudikimbu ja sukaasja viksamine ja sellega olidki kõik "traditsioonid" tehtud.


Enne poolt ühtteist tulime juba koju, sest üks hakkas virinaks muutuma ja hommikul oli vaja vara tõusta, et lennukile jõuda.

Mitte keegi ei vii lilli, mis on minu meelest väga nõme.

Kingitusi ei toodud ühtegi. Küsisin selle kohta M'ilt. Tema sõnul oli antud paaril kõik asjad olemas(loe potid-pannid), sest nad olid juba 2 aastat koos elanud.  Nad olid palunud inimestel toetada nende pulmareisi. Kokkuvõttes saidki nad kokku nii palju raha, et nad ei pidanud ise midagi maksma.
Kuulsin ka, et osad saatsid/andsid varem kingid kätte.
Üldiselt on kombeks meetod, et paar valib mingist poest välja oma listi(nt Targetist) asjadest, mida nad sooviksid, avaldab selle internetis ja külalised saavad neile need siis osta ja kaup saadetakse automaatselt koju. Mu meelest on ka Eestis selline asi.
Raha kinkimisel on levinud komme, et summa jääb ühe õhtusöögi topelt suuruseks. No oletame, et pere, kus on viis liiget, kulutab väljas õhtustades 20 dollarit näkku,100 kokku. Siis summa, mis nad pulmakingiks paneks, on 200 dollarit.
Ja osad paarid kutsuvadki ekstra palju inimesi just selle mõttega, et tagasi võimalikult palju saada.

Kes maksab pulmade eest?
Komme pidi selline olema, et pulmapeo eest maksab pruudi vanemad ja reisi eest peiu vanemad. Ma ei teagi, kuidas antud pulmas asi lahendati. Võimalik, et pulmad maksid siiski pruudi vanemad, reisi külalised ja pulmale eelneva õhtusöögi siis peiu vanemad.

Nende pulmadega kaasnev sada erinevat üritust ja asja.
Pulmale eelneval õhtul on pulmaproov, kus tehakse mitu korda kõik läbi. Ning seejärel on pidulik õhtusöök. Kutsutud on vaid inimesed, kes on nn pulmas sees. Ehk siis vanemad, pruutneitsid, peiupoisid jms.

Kui pulmad on teatavaks tehtud, on ka mingi üritus, kus tõstetakse toost paari auks ja ka mingi kinkide asi. Sellest ma väga ei tea, lihtsalt kuulsin poole kõrvaga mingeid jutte.

Pruutneitsite asja võetakse väga tõsiselt. Neid kutsutakse "pridal party'ks". Rehersal dinner'il (ehk siis õhtusöögil, mis järgneb pärast proovi) jagab pruut neile kingid. Ma pole päris kindel, mis M ja teised täpselt said,(M oli nimelt pruutneitsi pulmas) aga see sisaldas vaasi, kus oli peal pruutneitsi initsiaal, kott, millele pruutneitsi nimi peale õmmeldud, küünal, cd paari lemmikmuusikaga(mida jagati muide ka pulmapeol). Midagi oli kindlasti veel.
Ja mina olin kogu aeg arvanud, et kui sa oled pruutneitsi, siis sul ju veab, et saad kingad ja kleidi ja kõik muu sinna kuuluva tasuta. Aga võta näpust. Tuli välja, et jah, pruut valib need välja, aga ise pead kinni ikkagi maksma.
M ütles selle kohta, et pruutneitsi pole sugugi odav lõbu olla.

Pulmale eelneva öö kohta ma pole kindel. Filmidest on ju teada tuntud, et siis käib kõva pidu ja peig on pohmellis. Ma tean vaid, et nad käisid väljas, aga kas nad midagi meeletut ka tegid v mitte.. pole õrna aimugi.
Pruut käis koos oma neitsitega küll reisil ehk siis see oli ta tüdrukuteõhtu üritus. See aga toimus mitu kuud varem.

Niisiis minu Ameerika pulm ei olnudki midagi väga erilist. Oli küll ilus ja kirik ja puha. Aga minu ettekujutusega(loe telekas nähtuga) ei andnud võrreldagi. Ma olin natuke pettunud.

Ja häid pilte endast ka ei saanud. Seega olin sunnitud öösel kodus wc's ennast pildistama, et natukenegi oma kolme tunnist ettevalmistust jäädvustada. Mis sest, et selleks ajaks olid lokid väljas ja meik kulunud.
Ise arvasin, et nägin päris hea välja.
Muide, mu kleit on päris Forever 21'st, maksis 24 doltsi. Kingad on Marc Fisher, soodustusega sain 30 dollariga (Macy's). Kõrvarõngad on ka Forever 21, hinnaks mingisugune 3 doltsi. Ja sõrmus, mida näha pole, on NY shoping 1 dollari eest.

Aga vähemalt sai käidud, oldud ja nähtud.

1 comment:

  1. Merilyn: Vähemalt nägid sellise pulma ise ära, millesarnast filmis näeb.
    Ja sa näed väga, väga hea välja!

    ReplyDelete